Byrådet i Oslo vill lägga ned fri rettshjelp

Dagsavisen meddelar att den politiska ledningen i Oslo kommun vill lägga ned fri rettshjelp, som huvudsakligen hjälper fattiga oslobor med deras juridiska problem. För den som undrar består byrådet (”stadsstyrelsen”) av Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti. Norges mesta högerpopulister Fremskrittspartiet sitter inte i byrådet, men stödjer i regel byrådet. Stine Saastad vid Fri rettshjelp säger: ”Det vil ramme brukerne våre hardt. I fjor hadde vi rundt 5.000 saker, og mange av dem ville ikke fått hjelp andre steder. De fleste av dem er vanskeligstilte”.

Jag förstår att Høyre och Fremskrittspartiet vill lägga ned detta, men varför vill Venstre och Kristelig Folkeparti göra det? Låt oss kalla det för vad det är: det här är klasspolitik. Byrådet hade resurser till den nya hoppbacken i Holmenkollen (som för övrigt ligger i Oslos blåaste stadsdel), och de har resurser till ansökan om OS, men detta har de inte råd med. Politik handlar, som Olof Palme brukade säga, om att vilja. Vad vill byrådet i Oslo?

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Detta inlägg publicerades i Fremskrittspartiet, Høyre, klassamhälle, klasskamp ovanifrån, Kristelig Folkeparti, Olof Palme, Oslo, Venstre. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar