Avdragsgill informator åt välbeställda

Nationalekonomen Jonas Vlachos skriver i Svenska dagbladet: ”Det mesta tyder på att regeringen kommer att få stöd i riksdagen för sitt förslag att låta rut-avdraget även omfatta privatundervisning. Avdraget presenteras i och för sig som gällande ”läxhjälp”, men då det inte finns något som begränsar avdraget till just läxhjälp beskrivs det mer korrekt som en subvention till privatundervisning.”

Vad var det som hände med Sverige? Det land som var världsberömt – och respekterat – för ”den svenska modellen”, den modell som säkrade små klyftor och välmående invånare, den modellen är död. Istället har Sverige en regering som ger skatteavdrag och subventioner åt de som redan har, och detta bekostas av allas skattepengar, inklusive de som inte själva har råd att hyra in ”läxhjälp”, eller en informator, som de sade förr.

Vlachos påpekar i sin artikel: ”Subventionen till privatundervisning är alltså tre till fyra gånger högre per elevtimme än det belopp som läggs på övrig offentligfinansierad undervisning. För att kunna ta del av denna subvention måste man dock själv betala en summa motsvarande rut-avdraget.”

Vem är det som har råd med det? Ingen i min uppväxt hade haft råd med det. Däremot kan det nog ha funnits en del i närbelägna villaförorten Rönninge, eller på platser som Täby, Östermalm, Djursholm, Limhamn, Slottsstaden och Örgryte som har råd – och som får skatteavdrag för detta. Är detta ett förnuftigt sätt att använda skattepengar? Hade det inte varit bättre att istället för skattesänkningar investera dessa resurser i utbildning för alla barn, oavsett klassbakgrund?

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i klasskamp ovanifrån, Privat välstånd för vissa, Regeringen Reinfeldt, Sverige, välfärd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s