Cementerade klassklyftor i Sverige med hjälp av RUT

Isobel Hadley-Kamptz skriver i en krönika i ETC om hur RUT-avdraget används för att finansiera läxhjälp. ”SVENSK SKOLA FUNGERAR redan mycket mindre klassutjämnande än den en gång gjorde. 2000 var Sverige ett av de länder i OECD med störst likvärdighet i skolan. 2009 hade vi halkat ner till genomsnittet, precis mellan USA och Storbritannien, i hur mycket ekonomisk bakgrund påverkar läsförståelsen.

Intressant nog har det här skett samtidigt som skolkunskaperna i allmänhet urholkats. Under samma period har vi alltså fått både sämre jämlikhet och sämre resultat för de duktiga eleverna.”

Sveriges borgerliga regerings visioner är begränsade: låt de som har råd dra av för anlitande av privat läxhjälp! Att anse att detta ökar klyftorna mellan de som har och de som inte har är ju bara gammal unken socialism (ja, jag är ironisk).

Sverige var en gång i världen på väg att bli ett bra land. Jag är inte så enögd så att jag skyller allt elände i Sverige på Fredrik Reinfeldt och hans regering – utvecklingen mot större klyftor, överföringen av makt från politiken till kapitalet och utarmandet av det folkliga engagemanget – de gräsrotsrörelser som visst fanns innan jag föddes och i min barndom – utbredningen av apatin och likgiltigheten – det är absolut inte bara regeringen Reinfeldts fel. Det började med Socialdemokraternas kursändring på 1980-talet med ”kanslihushögern”, och Göran Perssons svångremspolitik. Däremot kan man med rätta påpeka att när det verkar som socialdemokratin (i bland) motvilligt genomfört denna politik, och därför i långsammare takt, så gör Reinfeldt det med glädje, och betydligt snabbare och hänsynslösare.

Avskaffa ROT och RUT och satsa på välfärd för alla – och en skola för alla i stället.

Ett annat tecken i tiden: i Stockholms kommun skall lärarlönerna sättas utifrån elevernas resultat. Kan vi gissa att det kommer att gynna lärarna på Östermalm och missgynna lärarina i Rinkeby och Skärholmen? Kan vi gissa att lärarna kommer att söka sig till medel- och överklassområdens skolor?

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i kanslihushögern, Privat välstånd för vissa, Regeringen Persson, Regeringen Reinfeldt, RUT, skolpolitik, Socialdemokratiska arbetarepartiet, Stockholms kommun, Sverige, välfärd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Cementerade klassklyftor i Sverige med hjälp av RUT

  1. Kerstin skriver:

    Det är inte bara så att RUT-avdrag för läxhjälp ökar klassklyftorna. Nu kan också lärarna börja sälja läxhjälp till sina egna elever. Det kommer naturligtvis att leda till att de privata skolorna bara kommer att erbjuda en basundervisning gratis, medan huvuddelen av undervisning kommer att klassificeras som avdragsgill läxläsning, och vi har plötsligt fått en privat avgiftsbelagd skola, där den som har råd får en bättre utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s