Tintin: Fakta i målet

Jan Gradvall skriver i Expressen, i samband med Tintin-saken, om en nästan bortglömd journalistisk metod, känd vid det engelska namnet research. Han har läst igenom samtliga Tintin-album och kommer fram till att saken har utvecklats till en intressant debatt om svensk rasism. Det är viktigt, men det är bara det att det inte har någonting med Tintin att göra.

Gradvall skriver: ”Samma dag som debatten briserade utgick alla från att den handlade om Tintin i Kongo, det enda Tintinalbum som kan kallas rasistiskt. Men Tintin i Kongo har aldrig funnits på barn- och ungdomsavdelningen Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm. Kompetenta bibliotekarier där, liksom över hela Sverige, har gjort bedömningen att Tintin i Kongo inte ska finnas på barnavdelningar. Inga barn ska behöva utsättas för de bilderna.Tintin i Kongo fanns heller inte med bland de 20 klassiska Tintinalbum som barn födda på 1950-talet och 1960-talet – Tintingenerationen- växte upp med.”

Gradvall skriver också: ”Om Behrang Miri, som i fjol fick Kunskapspriset på 125 000 kronor, hade sorterat bort Tintin i Kongo hade han fattat ett korrekt beslut. Men i stället lyfte han bort antirasistiska album som till exempel Castafiores juveler (om romernas utsatta situation) och Tintin i Tibet . Han sade också att hans ambition var att även fortsätta rensa bort vuxenlitteratur.” Gradvall fortsätter: ”Behrang Miri påstod i samma intervju att det finns andra fördomsfulla skildringar i Tintinalbum som ”araber som sitter på flygande mattor”. Detta existerar inte i ett enda Tintinalbum, däremot i Ture Sventon-böckerna.”

Med detta torde väl egentligen sista ordet i denna sak vara sagt, så kanske vi kan diskutera verklig rasism, som finns och är ett problem, i stället.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i Behrang Miri, Jan Gradvall, svensk rasism, Sverige, Tintin. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tintin: Fakta i målet

  1. Ping: Behrang Behrang ! Ännu ett Svenskt Världsarv förfaller – nu i huvudstaden – Regeringen Reinfeldt fortsätter bryta emot UNESCO:s konventioner… När blir det NEDSLAG i Sveriges “Kulturpolitik” ?? « Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s