EU-kommissionen prioriterar fri rörlighet framför smittskydd

Helena Johansson, förbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) skriver i en debattartikel i Svenska dagbladet om hur fri rörlighet av djur är viktigare för EU än smittskydd. Sverige är nämligen anmält till EU-kommissionen.

När Sverige gick med i EU gavs så kallade tilläggsgarantier till Sverige, beroende på Sveriges goda smittskyddsläge. Därför kan Sverige kräva provtagning vid införsel av djur. Detta kan det dock bli slut på.

Johansson skriver: ”Nu kräver EU-kommissionen att Sverige slutar testa nötkreatur för paratuberkulos. I ett så kallat motiverat yttrande anser kommissionen att det strider mot EU:s fria rörlighet och utgör ett hinder för en gränsöverskridande handel med levande djur. Ett motiverat yttrande är en varning och det sista steget före en stämning i EU-domstolen. Nu befarar vi att sjukdomar som sedan länge varit utrotade i Sverige ska komma tillbaka.”

Sverige ut ur EU.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i EU, Helena Johansson, Lantbrukarnas Riksförening, marknadsfundamentalism, smittskydd, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s