Att köpa sig en politik

Daniel Suhonen skriver i Dagens nyheter om politikens dubbelagenter som ett hot mot demokratins kärna. Han redogör för den traditionella synen på svensk politik, bestående av intressegrupper som står mot varandra, och möts vid förhandlingsbordet. Han skriver bland annat: ”Det finns en klassisk bild av svensk demokrati och den togs den 20 december 1938 på Grand Hôtel i Saltsjöbaden. August Lindberg från LO och Sigfrid Edström från SAF undertecknar Saltsjöbadsavtalet om fred mellan två stridande intressegrupper med skilda agendor, värderingar och social bakgrund.”

Det är en bild av en reformistisk rörelse som lagt ned klasskampen till förmån för klassamarbete och förhandlingar. Det är en modell som verkade fungera någorlunda väl i flera decennier. Denna modell hotas dock allvarligt nu, vilket Suhonens artikel handlar om. (Personligen har jag tappat tron på denna modell, men det är en annan diskussion.)

Suhonen redogör för hur toppolitiker går från politiken och hyr ut sina tjänster till näringslivet – de blir lobbyister och gör på andra sätt karriär inom näringslivet – och den vara de säljer är sina kontaktnät. Suhonen kommer med exempel: ”Göran Persson blev konsult åt JKL, Pär Nuder hos Wallenbergsfärens EQT. Björn Rosengren blev Stenbecksdirektör. Erik Åsbrink är rådgivare åt Goldman Sachs. Mona Sahlins stabschef Stefan Stern gick till Magnoras äldreomsorgsbolag Silver Life. Thomas Östros blev nyligen vd för bankföreningen. Listan kan göras längre.” Från norsk horisont kan nämnas Bjarne Håkon Hanssen, tidigare statsråd i Jens Stoltenbergs regering, numera kommunikationsrådgivare, och Karita Bekkemellem, också hon tidigare statsråd i Stoltenbergs regering, nu verkställande direktör (administrerende direktør) för Legemiddelsinudstriforeningen. Suhonen anser att höga politikerlöner är en del av problemet, eftersom sådana fantasilöner bortsett från i politikens värld bara finns hos näringslivet. Kapitalisterna köper sig helt enkelt politisk makt.

Här finns ett antal exempel: ”Systemet att leja politiker visar en ny aggressiv strategi från näringslivet. Det handlar inte längre bara om påverkan genom opinionsbildning utan om företagslobbyism inuti partierna.
• Bror Perjus kunde 1998 på DN Debatt avslöja att Timbropersonal som var medlemmar i Centern försökt kuppa bort partiledaren Olof Johansson för att öka chanserna för en borgerlig fyrpartiregering.
• 2010 avslöjade Aftonbladet att fem S-konsulter på pr-byrån Prime med Niklas Nordström i spetsen på uppdrag av Svenskt näringsliv verkat i Socialdemokraterna för att vrida partiet i näringslivsvänlig riktning.
• 2011 avslöjade Tvärdrag att Borgkommissionen om framtidens välfärd mellan Timbro och Arena betalats av Magnora och att slutsatserna var hämtade från affärsplanen för äldreomsorgsbolaget Silver Life.
• Hösten 2012 agerar Stefan Stern (Silver Life) och Vidar Andersson (Akademedia) som socialdemokratiska debattörer med miljonarvoden för att påverka S att säga ja till vinst.”

Jag instämmer i sak med allt Suhonen skriver. Det är bara ett problem – nämligen att ledningen för det parti han själv verkar inom, Socialdemokratiska arbetareparti, består av just sådana dubbelagenter, kapitalets köpta lakejer.

Vi behöver ett demokratiskt folkstyre, där princip en människa, en röst, gäller, där demokratin inte gör halt vid fabriksporten, och där makt och makthavare inte är till salu.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i Daniel Suhonen, demokrati, kapitalmakt, Norge, Regeringen Stoltenberg II, Socialdemokratiska arbetarepartiet, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att köpa sig en politik

  1. Helt rätt. För de som vill ha en progressiv politik är socialdemokratin en sedan länge chanserad rörelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s