Systemskiftet i Sverige

”Svensk arbetslöshetsförsäkring har förfallit till att bli en av de sämsta i Europa, främst genom hur den skyddar vanliga medelinkomsttagare vid arbetslöshet.” Så inleder TCO:s Göran Zettergren och Roger Mörtvik debattartikeln ”Sämre a-kassa ger inte fler jobb” i Svenska dagbladet.

Sverige är, eller var åtminstone, känt för den ”svenska modellen” – som bestod i en omfattande välfärdsstat som i hög grad försäkrade landets invånare från fattigdom vid arbetslöshet och sjukdom. Så sent som 1990 hade Sverige en generös a-kassa, men så är alltså inte längre fallet.

Enligt Sveriges finansminister skulle en höjning av taket i a-kassan kosta 30 000 jobb. Detta tal bygger på fria spekulationer. Zettergren och Mörtvik skriver: ”Det har visat sig vara svårt att analysera om det är generositeten i försäkringen som gett högre arbetslöshet eller om det tvärtom är så att ersättningen höjts som följd av ökad arbetslöshet. Det är heller inte så robust att använda sig av effekten i ett genomsnittsland i OECD för att beräkna effekten i Sverige. När OECD har låtit sina forskare jämföra länder pekar de särskilt på att effekten av sänkt ersättning i arbetslöshetsförsäkringen inte är lika stor i länder med samordnad lönebildning och aktiv arbetsmarknadspolitik. De visar att det mycket väl går att förena en generös arbetslöshetsförsäkring med låg arbetslöshet och har anfört just de nordiska länderna som exempel på detta.”

Vi som bor här i Norge bör lära av det som har hänt i Sverige, så vi slipper begå samma misstag själva.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i Anders Borg, Regeringen Reinfeldt, Sverige, TCO, välfärd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s