Sparka inte på den som ligger

Daniel Swedin skriver i Aftonbladet om att tuffa krav alltid slår på de sämst ställda. Han skriver bland annat: ”I våras lanserade Socialdemokraterna sin nygamla linje. Partiets nya toppföreträdare – Stefan Löfven och Magdalena Andersson – berättade på Dagens Nyheters debattsida att jobben var vad som skulle prioriteras framöver.

Men man lade också till att ­Socialdemokraterna ibland varit otydliga med kraven på människor att själva göra sig ”anställningsbara”.

Formuleringen borde ha fastnat i halsen efter tio år med social­demokratiska och borgerliga regeringar som skärpt villkoren för sjuka, arbetslösa, barnföräldrar, invandrare och unga.

Det är så politik måste förpackas, tydligen. Kraven är fortfarande all politiks omslagspapper.

Fråga bara integrationsminister Erik Ullenhag.

Han har föreslagit helt rimliga saker, som att erbjuda lågutbildade invandrare och flyktingar ett praktiskt basår där undervisning varvas med arbetspraktik.

Men det hela var tvunget att åtföljas av en kravbesvärjelse: nyanlända invandrare ska få sänkt ersättning om de inte vill flytta för att ta jobb de erbjuds.

Problemet Ullenhag vill lösa finns inte ens, enligt IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering), Arbetsförmedlingen och SCB.”

Jag har sagt det förr, genom den här retoriken skapar man fördomar, då politiker och debattörer tecknar en bild av lata invandrare som inte ids flytta för att få jobb.

Det här handlar naturligtvis inte bara om invandrare, även om retoriken ofta fokuserar på dem. Det handlar också om fattiga infödda svenskar. Swedin skriver också om det: ”2010 kom boken ”Kampen om sjukfrånvaron”.

I den visade forskaren Björn Johnson att hela diskussionen om fusk i sjukförsäkringen byggde på felaktigheter.

Svenskarna okynnessjukskrev sig inte, men rehabiliteringen hade havererat och de långtidssjukrivna blev sjukskrivna allt längre.

Poängen i Johnsons resonemang är att den uppskruvade debatten om fuskande lättingar som sjukskrev sig till höger och vänster ledde till att också de politiska besluten blev fel.

Resultatet: utförsäkringar och dödssjuka som måste söka jobb.

En debatt som fort­farande är besatt av tuffa tag leder förmodligen till nya politiska beslut som också blir fel.”

Medierna älskar fuskare. I grannlandet Danmark har Berlingske Tidende nyligen letat rätt på en man vid namn Robert, kallad ”doven-Robert” (late Robert), som säger sig inte ha lust att ta ”skod-jobs” (”skitjobb”), och som föredrar, enligt egen utsago, att leva på kontanthjælp, motsvarande socialbidrag. Bland vänstersinnade danska bekanta utlöste detta en het debatt på Facebook om var tidningarna hittar dessa exempel, att sådana som han inte borde få några pengar, och att han spelar borgerlig propaganda rätt i händerna. Jag instämmer, så att säga, i samtliga punkter. Dock förespråkar jag nog, i alla fall som tillfällig lösning, införande av medborgarlön på en anständig nivå – och det borde jag nog skriva mer om senare, men jag tror att det skulle få många till att må bättre än vad de gör idag, och kanske till och med öka sysselsättningsgraden på lång sikt. Om vi skall återvända till vårt södra grannland en liten stund, så finns ett intressant klargörande angående doven-Robert här. Det står bland annat: ”Selv blev jeg også ramt af forargelse og skrev en statusopdatering om Danmark fra velfærdsstat til hæveautomat, men så fik jeg den idé at tjekke Roberts Facebook-side. Her griner hans venner af doven-Robert og annoncerer, at de vil melde sig ind i den hadegruppe, der selvfølgelig er blevet hasteoprettet og tæller over 300 medlemmer. Robert Nielsen liker deres opslag og skriver, at han måske sammen med Carina kan blive Danmarks nye realitypar.” Det står också: ”

Hvis hans historie er ægte – hvordan kan det så være, at han så har fået lov at undslå sig i så mange år? Alene i 2010 blev tusindvis af kontanthjælpsmodtagere trukket i kontanthjælp, fordi de ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet. Reglerne er ret klare.

Hvis han ikke tilhører de øverste matchgrupper (1 og 2), betyder det, at han har så svære psykiske og/eller sociale problemer, at han er undtaget fra en del af de almindelige krav. Men så er det ikke etisk forsvarligt at bruge ham som journalistisk case (og det er uetisk at lade ham stå frem).” Och så var det visst med den saken. Man kan inte lita på allt man läser, speciellt inte om det är en del av borgerlig medias propagandajournalistik, som det här uppenbarligen var.

Om vi skall återvända till den svenska debatten en stund, och den svenska kravmentaliteten, som alltid drabbar de längst ned – den sparkar alltid på den som ligger. Arbetslösa, sjuka och utlänningar skall skärpa sig, samtidigt som arrangörer av FAS 3-aktiviteter tar emot bidrag från myndigheterna för att aktivera några av dessa längst ned på samhällsstegen (några riktiga jobb blir det ju inte av det). Hela kravdebatten löser exakt så här mycket: ingenting. Det gör enbart situationen värre.

Ekot har dessutom intervjuat Sveriges finansminister Anders Borg, en snäll och inställsam intervju, i vilken Borg uttalar att arbetslösheten borde ligga på 5-6% (den öppna arbetslösheten är för närvarande 7% enligt samma intervju). Käre Anders Borg, vilka är det som skall bli arbetslösa och jagas som fuskare? Dina släktingar, vänner och grannar? Eller några som du slipper se öga mot öga på söndagsmiddagen? Jag gissar på den senare kategorin. Om någonting handlar om klassamhälle och klasspolitik, så är det just detta. Det blir arbetarklassen som får bära också denna börda. Jag instämmer med den amerikanske kapitalisten Warren Buffett, i hans uttalande om att det pågår en klasskamp, och hans klass vinner för närvarande. Kom ihåg att pengar är makt, också över information. Vilka äger de stora medierna? Inte är det arbetslösa, sjuka och flyktingar i alla fall.

Vi kan också konstatera att 2006 led Sverige av massarbetslöshet enligt Fredrik Reinfeldt. 2012 är arbetslösheten högre, och hans finansminister tycker att 5-6% arbetslöshet är en rimlig nivå.

Roberts blog kommenterar Borgs uttalande i hovintervjun hos Ekot: ”Några aktuella frågeställningar är bland annat dessa: Fredagen den 7 september rapporterade Ekot att antalet svenskar som lever på socialbidrag (försörjningsstöd) har ökat med 30 procent sedan Anders Borg blev finansminister. De allra flesta på grund av arbetslöshet och sjukdom. Är det här en utveckling som Anders Borg tycker är acceptabel? Var kanske det här själva syftet med politiken? Samtidigt presenterade Försäkringskassan en rapport som visar att en stor del av de människor som utförsäkrats från sjukförsäkringen står helt utan egen inkomst. Exakt hur de försörjer sig finns det inga säkra uppgifter på, men mycket talar för att de försörjs av sina anhöriga, eller av sparade medel. Vi har alltså fått ett nytt klassamhälle med människor som befinner sig ”utanför utanförskapet”. Är det här en utveckling som Anders Borg sympatiserar med? Eller tycker han att vi nu nått den nivå på den generella välfärden som Anders Borg önskade för 20 år sedan, när han skrev sin bok ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord?””

Jag väntar på en modig opposition som vågar ta de utsattas parti, som vågar ta de svåra debatterna, och som vågar tänka stort och högt. Hellre förr än senare. I Sverige, i Norge, i Danmark, och, ja, överallt.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i Anders Borg, att skapa illusioner, bidragslinjen (den så kallade arbetslinjen), borgerlig kulturrevolution, Danmark, fördomar, Fredrik Reinfeldt, högerpopulism, ideologisk debatt, kapitalmakt, klassamhälle, rasism/främlingsfientlighet, Regeringen Reinfeldt, Sverige, vänster. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sparka inte på den som ligger

  1. Ping: Dansk socialdemokrat: nu räcker det! (När får vi se någonting sådant på svenska?) | Jag kallar mig vänster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s