Bidragslinjen

Ekot rapporterar att antalet personer i Sverige som är beroende av långvarigt ekonomiskt bidrag, tidigare kallat socialbidrag, ökar. Det drabbar främst ungdomar (personer under 35 år) och invandrare, som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

Det får mig att fundera. Arbetslinjen, har ni hört om den? Det är den Sveriges statsminister tycker om att tala om. Men det som sker är att det istället blir en bidragslinje. Människor står utan annan försörjning än samhällets yttersta skyddsnät – socialbidraget. Arrangörer av FAS 3 får betald arbetskraft av myndigheterna. Välbeställda får dra av för att de anlitar städhjälp i hemmet. Regeringen sänker restaurangmomsen och verkar betrakta det som arbetsmarknadspolitik, men några nya jobb verkar inte skapas.

Hur skulle det vara med lite motkonjunkturpolitik, också känt som aktiv arbetsmarknadspolitik? Tänk om åtminstone sossarna kunde börja tro på det igen.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i bidragslinjen (den så kallade arbetslinjen), klassamhälle, Regeringen Reinfeldt, socialbidrag, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s