Klassanalys, för fan! (Eller: om att lägga skulden på proletären.)

Aftonbladet skriver: ”Daniel överlistade telefonförsäljaren från Telenor. [/] Och postade deras konversationen på bolagets Facebooksida – som nu gillas av över 100 000 personer. [/]– Det har varit löjligt mycket uppståndelse, säger Daniel Ek till Aftonbladet.”

Jag har varit telefonförsäljare. Det var, just då, det enda jobb jag fick tag i. Det betyder inte att jag egentligen hade lust att sälja dyra annonser – som jag försökte sälja, men det gick inte så bra – efter två veckor och en såld annons gick jag upp till chefen och sade att jag inte   tänkte komma tillbaka mer. Han nickade och tyckte att det var ok. Klart han tyckte det, han betalade ju inte en spänn så länge jag inte sålde någonting.

Många som blir telefonförsäljare blir det just för att de befinner sig i arbetsmarknadens nedersta tredjedel, där man får ta det jobb man får. Felet ligger inte hos telefonförsäljaren – alltså den som sitter och ringer runt – han eller hon försöker bara försörja sig. Felet ligger högre upp i systemet: hos de som anställer telefonförsäljare, ofta med ren provisionslön, vilket skapar desperata säljare, och hos ett politiskt system som inte bedriver någon aktiv arbetsmarknadspolitik. Att lägga skulden hos den enskilda telefonförsäljaren löser ingenting.

Var tog klassanalysen vägen, Aftonbladet?

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i klassamhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s