Bostäder som spekuationsobjekt: fallet Norge (några relektioner)

Idag underrättas vi av den norska högerns flaggskapp Aftenposten(!) att ”[n]ordmenn betaler lite boligskatt”. Det var nästan så att jag tyckte mig läsa ”för lite” där, till och med. Artikeln tar upp en del intressanta konsekvenser av den norska bostadspolitiken. Artikeln inleds på följande vis: ”

Norske og internasjonale økonomer mener økt boligskatt vil dempe prisgaloppen og styrke norsk økonomi.

– Bolig er hellig i Norge, og lave boligskatter har vært et mantra i norsk politikk siden krigen. Derfor tør ingen røre disse skattene, sier Ola H. Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.” Det är förståeligt, alla behöver ju någonstans att bo.Men om vi läser vidare så kan vi fundera över det förnuftiga i den norska skattepolitiken angående bostäder: ”

Til tross for dette er norske boligskatter fortsatt svært lave sammenlignet med andre vestlige land.

I årene 2007-2010 utgjorde inntekter fra skatt på eiendom i Norge 1,2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), ifølge OECD.

I Storbritannia er boligskatteinntektene over tre ganger så høye og utgjør 4,3 prosent av BNP.

– Norske boliger er veldig lavt skattet, noe som fører til at eiendom blir et spekulasjonsobjekt. Det driver prisene kunstig høyt og gjør det vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. I tillegg ender altfor mye av sparepengene våre opp i eiendomsinvesteringer, sier Grytten.” Var det inte det ja sade, i en facebookdebatt med en arbeiderpartikvinna, för ungefär ett år sedan, att jag undrade hur vettigt det var när norskot kapital i hög grad hamnade i bostäder.

Jag vet att regeringen Stoltenberg II inte lyssar nå på vad jag tycker, men de kan kanske lyssna på sina kompisar i OECD?: ” Lave eiendomsskatter og rentefradrag på boliglån fører til høyere boligpriser. Rentefradraget ble innført for å gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet, men det paradoksale er at det virker helt mot sin hensikt. Fradraget presser prisene opp, sier skatteøkonom Bert Brys, sjef i avdelingen for eiendomsskatt i OECD.”

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i bostadspolitik, ideologisk debatt, klassamhälle, Regeringen Stoltenberg II. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s