Konsten att skapa fördomar

I gårdagens Dagens Nyheter publicerades en debattartikel av Sveriges integrationsminister Erik Ullenhag, i vilken han, bland annat, tar till orda för att flyktingar skall tvingas att flytta till erbjudna arbeten, annars skall deras ekonomiska ersättning stoppas. Innan ”vän av ordning” påpekar att detta gäller även arbetssökande svenska medborgare (det vet jag av både erfarenhet och genom personer i min närhet), så vill jag gärna invända samma sak som Arbetarbladet gör, nämligen att detta är ett icke-problem. Tror någon att arbetslösa, vare sig de råkar vara svenska eller utländska medborgare, hellre går hemma än att tacka ja till erbjudna arbeten?

Det vi gör här, är att skapa en bild av ”den andre”, utlänningen, som kommer hit och lever gott av välfärdsstaten.

Problemet är inte arbetsskygga invandrare och flyktingar. Problemet är nedmonteringen av välfärden, och överföringen av makt från politiken till kapitalet. Det vi behöver, och som vi nog också hade i Sverige i några decennier, är folkligt förankrade gräsrotsrörelser, som skapar aktiva deltagande människor. I dag, när politiken blir tämligen likartad oavsett om Fredrik Reinfeldt (M) eller Stefan Löfvén (S) blir statsminister, då sprider sig apatin, tron på att ”det spelar ingen roll vad jag tycker eller vad jag röstar på, ingen bryr sig om det”, och i sådana lägen får mer eller mindre populistiska rörelser grogrund, kanske framför allt högerpopulistiska sådana.

Jag tror inte att Ullenhag är rasist eller främlingsfientlig, det är inte det saken gäller. Vad saken gäller, är att den förda politiken skapar rasism och främlingsfientlighet. Arbetarklassens problem kan bara lösas genom klassanalys, och genom en politik som till att börja med utjämnar klasskillnaderna. Och klass bryr sig inte om du heter Anna, Johan eller Farhad. Klass handlar om vad du gör, och under vilka villkor du gör det.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i apati, att skapa illusioner, borgerlig kulturrevolution, Fredrik Reinfeldt, gräsrotsrörelser, höger, högerpopulism, ideologisk debatt, klassamhälle, kunskapslöshet, rasism/främlingsfientlighet, Stefan Löfvén. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konsten att skapa fördomar

  1. Ping: Sparka inte på den som ligger | Jag kallar mig vänster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s