Gratis utsläppskvoter och nederländska tomater

Klassekampen meddelar att norska staten om några månader kommer att skänka oljeindustrin utsläppskvoter till ett värde av 4 500 000 NOK avgiftsfritt, efter påbud från EU. Det heter ju att vi här i Norge inte är EU-medlemmar, men jag brukar undra hur sant det är. Sanningen tycks vara att vi i hög grad lyder under påbuden från Bryssel, tyvärr. När folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap hölls 1994 så talade sig ja-sidan (bland annat) varm för att miljöproblemen måste hanteras överstatligt, eftersom utsläpp inte respekterar röda streck i kartboken. Det är sant att miljöproblem kräver samarbete länder emellan, men är det verkligen omsorg om miljön som kännetecknar den europeiska unionens påbud? Jag tycker inte att det verkar så. Det verkar som om EU huvudsakligen värnar om storkapitalets intressen, både när det gäller miljöfrågor och arbetsrätt (och en hel del andra frågor också, för den delen). Norge ut ur EES, Sverige ut ur EU. Tack.

Samma tidning meddelar också att ett EU-kritiskt parti, Socialistpartiet, även kallat tomatpartiet, röner framgångar i opinionsundersökningar i Nederländerna. Klassekampen skriver bland annat: ”Partiet mener at økonomien trenger stimulering i stedet for bare kutt. De motsetter seg skatteøkninger, velferdskutt og svakere arbeiderrettigheter. De har også markert seg mot redningspakkene til skakkjørte økonomier i sør.” Enligt artikeln förespråkar de nederländska socialisterna ”[e]n keynesiansk motkonjunkturpolitikk”. Det tycker jag låter mycket förnuftigt! Det är val i Nederländerna 12 september, jag hoppas att ”tomaterna” får många röster.

Annonser

Om Johan R. Sjöberg

Svensk socialist i Oslo.
Det här inlägget postades i Brysselstyre, EES (EØS), EU, folkomröstningen i Sverige om EU-medlemskap 1994, miljö, Nederländerna, Norge, storkapitalet, Tomatpartiet, utsläppskvoter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s